Att flytta in

Välkommen till Vallonbygden, välkommen hem!

Vi lovar att göra vårt bästa för att just du ska trivas hos oss. Första tiden i din nya bostad kan vara ganska jobbig. Det är mycket som ska göras. Lådor ska packas upp, adressändringar skickas, släkt och vänner vill komma och se hur du har det och så vidare.

Vårt råd till dig är att ta det lugnt och försök känna in ditt nya hem. Vänta till exempel med att sätta upp tavlor eller liknande tills du bott in dig några dagar och närmare vet hur du vill ha det.

När du flyttar in ska du själv göra en anmälan om nytt elnätsavtal (elabonnemang). Det gör du till nätägaren, i våra fastigheter är det Vattenfall. Du kan göra det direkt på deras hemsida eller beställa blankett via deras kundtjänst, telefon 020-82 00 00. Senast fem dagar innan inflytt vill Vattenfall ha din anmälan. Detta så att Vattenfall kan säkerställa att lägenheten har ström till dess du flyttar in. Glöm inte att också avsluta ditt gamla elnätsavtal i den bostad du flyttar ifrån.

Olika priser beroende på leverantör

Du väljer själv vilken leverantör du köper din el ifrån. Priserna kan variera så det lönar sig att jämföra. Om du inte väljer så anvisar nätägaren dig en leverantör. Det vanligaste är då att du får ett abonnemang med tillsvidarerpris och det kan vara dyrare än att teckna ett avtal med bundet pris för en viss period.

Byte av leverantör

Om du vill byta leverantör är det enkelt. Du behöver bara teckna avtal med den leverantör du väljer och sedan se till att avtalet med din nuvarande leverantör blir uppsagt. Den nya leverantören meddelar sedan nätägaren om bytet.

Hjälp att välja

Att själv försöka jämföra priser kan vara svårt, det finns många leverantörer att välja mellan. Ta gärna hjälp av Konsumenternas energimarknadsbyrå. De har till uppgift att ge konsumenter kostnadsfri vägledning i frågor som rör elmarknaden. 

Teckna elavtal hos FinspongsEl - ett erbjudande till dig som hyresgäst hos oss

Just nu får du som hyresgäst hos Vallonbygden ett presentkort på Coop värde 400 kr när du tecknar avtal hos Finspångs Tekniska.

Du har normalt tillträde till din nya lägenhet från kl 12.00 den dagen ditt hyresavtal börjar gälla. Tänk på att inflyttningsdagen inte alltid sammanfaller med den 1:a i månaden. Detta beror på hur helgdagarna infaller. Hyreslagen säger att du har tillträde från kl 12.00 första vardagen i månaden.

Nycklar

Nycklarna ska alltid kvitteras ut via bobutiken. Du får normalt tre nycklar till lägenheten och ibland även nycklar till tvättstuga, portar med mera.

Vill du ha extra nycklar måste du beställa de via bobutiken. Du får som hyresgäst betala för extra nycklar.

Du har rätt att kräva att din lägenhet är hel och ren när du flyttar in. Har du anmärkningar på skador eller städning ska du snarast efter inflytt kontakta bobutiken.

Reparationer och service

Ibland är tidsplanen pressad även för oss, vilket gör att vi inte alltid hinner ordna allt tills den nya hyresgästen flyttar in. När du hämtar dina nycklar i bobutiken fråga gärna om det är något kvar att åtgärda i lägenheten.

Städning

Den avflyttande hyresgästen ansvarar för att städa lägenheten ordentligt. Om du som inflyttande har synpunkter på städningen ska du omgående kontakta bobutiken.

Om du har kommit överens med den avflyttande hyresgästen om att få flytta in tidigare än det datum när ditt hyresavtal börjar, så faller dina möjligheter att anmärka på städningen.

Besiktning

Innan du flyttar in görs en besiktning av lägenheten där eventuella skador noteras. På begäran får du en kopia av besiktningsprotokollet.

När du bor hos oss måste du teckna en hemförsäkring. Den skyddar dig om något händer. Det kan vara brand, inbrott, vattenskada eller olyckshändelse. Ja, listan kan göras lång!

Hemförsäkringen gäller dig och din familj. Den omfattar bland annat lös egendom.

Vallonbygden har försäkring för fastigheten och inventarier som hör till fastigheten, alltså inte din lösa egendom.

Samarbete med Länsförsäkringar

Erbjudande till dig som hyresgäst hos Vallonbygden:

15% rabatt på din hemförsäkring hos Länsförsäkringar Östgöta.
Självriskreducering på 1 200 kronor under de första två hyresåren. Förmånen utnyttjas för skaror som omfattas av hemförsäkringen om din skada överstiger självrisken på 1 200 kr.
Läs mer och gör en intresseanmälan.

 

 

   

 

Hand som håller i nycklar

Vi finns till för dig!

Fråga våra reparatörer om det är något du inte förstår eller vill har hjälp med, eller kontakta bobutiken.

Vi hjälper dig gärna!